Alle Nyheter

Greenene er «pakket inn» for vinteren – og banen stengt

Selv om gradestokken akkurat i dag (25.10.2020) viser 15 varmegrader på Kvanne, så viser kalenderen likevel at vinteren nærmer seg med stormskritt- og årets golfsesong på Surnadal Golfpark er definitivt over.    Nå er det innendørsgolf i simulatoren som gjelder noen måneder framover.

Alle greenene er hullpipeluftet og klargjort for vinteren, og det er gjort skogrydding omkring banen slik at nødvendig mengde kvist er klargjort for utlegging på greenene.  Dette gjøres for å få mest mulig lufttilgang slik at is og hardpakket snø ikke skal legge seg direkte på greenen, i håp om å unngå isbrann i løpet av senvinteren.  Vi har benyttet denne metoden i flere år nå, og banemannskapet mener dette har en betydelig positiv effekt.  Ihvertfall har vi unngått isbrann de siste sesongene – og greenene har tålt vintrene meget bra.

Kvisten er nå lagt ut på hull 8 og 9 – og vi er klar til å ta i mot både frost, is og snøfall.

Vanningsanlegget er også tømt for vann og er dermed klar for å ta i mot både frosten.  Med hjelp av innlånt kompressor fra Svorka har banesjefene Stig Talgø og Geir Berntsen nå tømt rørsystemet ved hjelp av trykkluft.  Dette er en jobb som de fleste av oss ikke tenker så mye på – vi oppdager knapt at den blir gjort – men likevel en svært viktig jobb for å hindre at vanningsanlegget ødelegges av vinterfrosten.

Geir Berntsen hullpipelufter greenen på hull 8.   Dette for å ta ut propper med død «filt» nede i greenen.  Til våren fylles dressand i hullene, og gressrøttene gis bedre vekstforhold.   Behandling av golfgreener er et smalt fagfelt – og nærmest en egen vitenskap.   Kombinasjon norsk klima og kortklipt spesialgress krever at vedlikeholdsarbeidet gjøres riktig.  Og våre banesjefer har over flere års erfaring funnet en god modell for å få best mulig greener på Surnadal Golfpark.   Og det gode resultatet ser vi hver eneste sommer 🙂

Er du interessert å vite mer om temaet kan du lese litt her:  filt_og_mekanisk_vedlikehold

Slik ser det ut på greenene er gjennomført hullpipelufting.  Filt-kjernene blir nå liggende på greenene til våren.  Da fylles hullene med dressingsand, og greenene resåes.

Det er også gjort et viktig sikkerhetstiltak på banen nå de siste par ukene.  For å redusere risikoen for å bli truffet av en ball på hull 17 tee 33 er det nå hogget ut ei smal siktelinje gjennom skogen slik utslagsstedet er synlig fra hull 18 tee 39.

Dette bildet er tatt fra utslaget og du ser hull 17 tee 33 i den røde markeringen.   Dermed har vi oversikten og kan rope FOOOORE! hvis vi ser ballen får skummel retning.

Trygve Talgø og Stig Talgø har her gjort en kjempejobb med skogrydding.